Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
OUG 115 publicata in 15.12.2023 aduce urmatoarele noutati in ce priveste impozitul pe profit:
1.Se introduce in categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat la 5% aplicata cheltuielilor cu salariile cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități aflate în administrarea contribuabililor, precum: creșe, grădinițe.
2.Se introduce in lista cheltuielilor cu deductibilitate limitata sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. Concomitent, aceste cheltuieli se scot din lista cheltuielilor nedeductibile.
3.In lista cheltuielilor deductibile limitat se includ cheltuielile pentru funcționarea, întreținerea și repararea locuințelor de serviciu, deductibile în limita corespunzătoare suprafețelor construite prevăzute de Legea Locuintei, fara posibilitatea de a majora fiscal valoarea cu 10% , asa cum se intampla in prezent.
4. Se limiteaza la 50% deductibilitatea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu aflat în locuința proprietate personală a unei persoane fizice, folosită și în scop personal, corespunzătoare suprafețelor puse la dispoziția contribuabilului în baza contractelor încheiate între părți, în acest scop. Anterior aceste cheltuieli de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu aflat în locuința proprietate personală a unei persoane fizice, folosită și în scop personal, erau deductibile în limita corespunzătoare suprafețelor puse la dispoziția societății în baza contractelor încheiate între părți, în acest scop.
5. Se introduce in lista cheltuielilor deductibile limitat: 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social achiziționat de către contribuabil în clădiri de locuințe sau în clădiri individuale de locuit, din ansambluri rezidențiale definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice. În cazul în care sediul social, aflat în patrimoniul contribuabilului, este utilizat în scop personal de către acționari sau asociați, cheltuielile respective sunt considerate ca fiind efectuate în favoarea acestora, potrivit prevederilor alin. (4) lit. d), fiind nedeductibile la calculul rezultatului fiscal;
6.Se elimina din lista cheltuielilor nedeductibile cheltuielile privind bursele private. Se introduce prevederea ca pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectuează cheltuieli privind bursele private însumează aceste cheltuieli în limita a 1.500 lei/fiecare bursă acordată, cu cheltuielile sociale iar suma rezultată se deduce în limita prevazuta pentru cheltuieli sociale de 5%.
7. In ce priveste ajustarile pentru deductibilitatea creantelor se modifica limita la 30 % (anterior 100%) daca sunt indeplinite aceleasi conditii: sunt deținute la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătorești prin care se atestă această situație, sau la o persoană fizică asupra căreia este deschisă procedura de insolvență, nu sunt garantate de altă persoană, sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului.
Aceste prevederi se aplică pentru creanțele înregistrate începând cu 1 ianuarie 2024.
8.Pierderile fiscale anuale stabilite prin declarația de impozit pe profit, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Pierderile fiscale anuale stabilite prin declarația de impozit pe profit, aferente anilor precedenți anului 2024/anului care începe în 2024, rămase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recuperează din profiturile impozabile realizate începând cu anul 2024, în limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada rămasă de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului înregistrării pierderilor respective.
9.În cazul în care suma disponibila pentru sponsorizari nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecționarea impozitului pe profit, în limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat până la termenele de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirecționare si nu in termen de 6 luni de la aceasta data, asa cum se aplica pentru 2023.
Citeste si: Oficial-s-a limitat numarul de microintreprinderi la una- OUG 115/2023
